Много професии са в риск заради AI

Изкуствен интелет Разни

Професиите, които са в риск заради AI 

Преди да споделим списък с професии, сериозно застрашени заради изкуствения интелект, нека Ви разкажем малко повече за него …

Милиони безработни или безусловен доход: дилема, която ни предстои да решим за икуствения интелект

Все още  изкуственият интелект се смята за фантастика, а роботизацията само набира скорост. Днес вече съществува II, способен да вложи в заблуждението на човека, който реши, че общува с истински, а не виртуален събеседник. II може да реши множество задачи и, от една страна, ще позволи на хората да не се занимават с мудната еднообразна работа, с друга — рискува да се труди с пълната безработица, пишат в w-seo.com.

AI може да реши много проблеми и, от една страна, ще позволи на хората да не се занимават с досадна монотонна работа, от друга страна, след десетилетия човечеството е изложено на риск да се сблъска с масивна безработица поради улавянето на изкуствения интелект, болезнени области на дейност . Тъй като е малко вероятно някой да ограничи развитието на AI поради подобни опасения, има два варианта: създаване на нови работни места или въвеждане на безусловен доход. Тази дилема ще трябва да бъде разрешена в не много далечно бъдеще.

Етични и икономически аспекти на проблема

Напредъкът не е нещо, което може да бъде спряно изкуствено в съвременния дигитален свят, където всеки ден се правят открития във всички части на планетата. За разлика от обществата от миналото, където е било лесно да се забави прогресът изкуствено, например чрез наказателни мерки, днес обществото просто няма да позволи да се предприемат подобни стъпки, поне докато не се случи нещо извънредно, като мащабна икономическа криза. И според някои експерти подобно явление не е далеч, включително и поради въвеждането на изкуствения интелект. Нивото на AI вече е достатъчно, за да надмине човечеството в някои области, тези, които са останали рутинни, скучни, трудни от векове, но все пак работа, която осигурява финансовата независимост на милиони хора. От икономическа гледна точка, противно на мнението на стереотипните алчни капиталисти, които се грижат само за печалбите, също има дилема. От едната страна на везната са спестяванията на труда и неговото възпроизводство поради въвеждането на унифицирани компютърни системи. AI може да бъде създаден за сравнително кратко време, оптимизиран и поставен за работа по сложни задачи. Човек трябва да измине дълъг път, за да умножи цената на основния продукт. От другата страна са съдбите не само на безработните, но и на самите капиталисти. Какво ще се случи тогава с милиони хора, чиято професия изведнъж ще стане безполезна за никого, защото се изпълнява по-добре от робот? Ще се примирят ли със съдбата си или ще искат да си „отмъстят“? Какво ще стане с обществото? Тези въпроси стават все по-нашумели и по-силни. Днешните спестявания и опитите да поддържате малко повече печалба могат да се превърнат в сериозни проблеми в бъдеще.

Сектори, застрашени от AI

Cпopeд дoĸлaд нa Вrооkіngѕ Іnѕtіtutіоn, eднa чeтвъpт oт paбoтнитe мecтa в CAЩ ca зacтpaшeни oт aвтoмaтизaция в идвaщитe гoдини. Cпopeд aвтopитe дopи пpи ceгaшнoтo paзвитиe нa тexнoлoгиитe e тpyднo няĸoя пpoфecия дa нe бъдe зaceгнaтa. Haй-pиcĸoви ca pyтиннитe пpoфecии – извъpшвaщи физичecĸи и yмcтвeни зaдaчи, ĸoитo ca пpeдвидими. Maшинитe мoгaт дa ги пpaвят бeз пpeĸъcвaнe – пoвeчeтo пoзиции в пpoизвoдcтвoтo, пpигoтвянe нa xpaнa, ocнoвнa aдминиcтpaтивнa дeйнocт и пpoчиe. ]

Финансовата индустрия

Здравната помощ

Образователната система

Счетоводството

И накрая – всички! Колкото и шокиращо да звучи, всички сектори има опасност да бъдат заменени от AI.

Оценете статията
( No ratings yet )
Моят професионален ИТ експерт
Add a comment