Мисля да стана ИТ – Къде има повече пари – фронтенда, бекенда, фулстака, qa-а, скръм мастера, девопса или сисадмина?

ИТ заплати ИТ

Това е един интересен въпрос, който бе зададен от мъж с инициали E. F.

Коментари по темата можете да видите тук: https://www.facebook.com/groups/1401603840076709

Нека заедно да разгледаме този въпрос, тъй като смятаме, че касае всеки един, който се е насочил към ИТ

Заплатите в ИТ индустрията могат да варират в значителна степен в зависимост от множество фактори, включително географската локация, размера на компанията, опита и квалификациите на служителя, специализираността на работата, изискванията на работодателя и други. Въпреки това, мога да ви дам някои общи насоки.

Фронтенд разработчиците, бекенд разработчиците и фулстак разработчиците са най-честите специализации в ИТ индустрията. Фронтенд разработчиците се занимават със създаването на клиентски страни на уебсайтове и уеб приложения, бекенд разработчиците работят върху сървърната страна на уебсайтовете и уеб приложения, а фулстак разработчиците са в състояние да работят както с клиентската, така и сървърната страна на уебсайта или уеб приложението. Общо казано, заплатите на фронтенд разработчиците и бекенд разработчиците могат да бъдат подобни, но фулстак разработчиците могат да имат по-високи заплати, тъй като имат разнообразни умения и могат да работят с целия стек на технологии.

QA (quality assurance) специалистите, скръм мастерите, девопс инженерите и сисадмините също могат да имат добри заплати, но общо казано заплатите им не са толкова високи като тези на разработчиците. QA специалистите са отговорни за тестването на софтуера, скръм мастерите са отговорни за управлението на агилния процес на разработка на софтуер, девопс инженерите се занимават с автоматизирането на процесите за доставка и развитие на софтуера, а сисадмините са отговорни за поддръжката на сървърните инфраструктури.

Независимо от специализацията, ако имате високо ниво на квалификация и опит, може да очаквате по-високи заплати, добър социален пакет и да бъдете сред най-търсените в ИТ индустрията, както у нас, в България, така и по света!

Ето и някои от по-интересните отговори от потребители на групата DEVBG:

В собственика има най-много…

Брат, трябва всичко това първо да разбереш какво е и после да прецениш къде да се фокусираш( щот все пак тряя да ти е интересно, иначе няма да искаш да работиш хаха) …. навсякъде плащат достатъчно, ако имаш правилните знания

В onlyfans има най-много пари. По-добре не се занимавай с ИТ…

Най-много пари има в европейските фондове, заявява П.Д.

Като гледам цената на яйцата, май в снасянето на яйца има най-много, шеговито отговаря потребител на групата.

Желаем Ви успех!

Оценете статията
( 2 assessment, average 5 from 5 )
Моят професионален ИТ експерт
Add a comment